Een nieuwe 100 procent

Wat ieder kan overkomen is dat je een hersenbloeding of een hartaanval krijgt. Dit wens ik uiteraard niemand toe en vooral wel dat je goed herstelt. Eventueel met revalidatie, maar dat je weer goed terugkeert in je eigen vertrouwde omgeving. Dergelijke gebeurtenissen hebben een enorme impact op je leven. Je staat plotseling heel anders in het leven en de kwetsbaarheid is voelbaar geworden.
Wat kan gebeuren is dat je heel anders in het leven staat en dat je familie, naasten of vrienden dit vernemen en wellicht moeten wennen aan je nieuwe inzichten in het ‘leven’. Je kijkt gewoon anders tegen zaken aan. Mogelijk dat je niet meer alles kunt. Vaak wordt dan gezegd dat je nog bijvoorbeeld 80% functioneert ten opzichte van voorheen. Ik denk dat er een nieuwe 100% is ontstaan, immers je nieuwe kijk op je leven is een verrijking voor je eigen functioneren. Het is vaak, voor de mensen om je heen, moeilijk te begrijpen, omdat je bent veranderd. Het is de kunst voor een ander om mee te veranderen en daar ligt vaak een probleem.
Dit heeft te maken met verlies van ‘iets’ ten opzichte van je oude persoonlijkheid, maar de nieuwe honderd is lastig te accepteren of te willen zien. Een dergelijke situatie ontstaat vaak bij vele vormen van verlies. Verlies van werk, relatie, lichaamsfunctionaliteiten of dierbaren. De nieuwe honderd bouwt zich langzaam op en tijd nemen en tijd krijgen staan tegenwoordig haaks op elkaar. Wanneer je in een dergelijk situatie komt, neem de tijd om je nieuwe honderd te vinden. Wanneer je problemen op je weg vindt, ga dan eens praten met een goede vriend(in) of ga wandelen om gedachten te ordenen. Dat wandelen kan alleen of onder begeleiding van een coach. Dat is aan jezelf hoe je erin staat. Neem de tijd voor je nieuwe honderd procent.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *