Denken is lopen …

de filosofie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [filozoˈfi] Verbuigingen: filosofie|ën (meerv.)
1) wetenschap die zich bezig houdt met het wezen van alle dingen en het leven
Voorbeeld: `de filosofie van Kant`  Synoniem: wijsbegeerte
2) het geheel van opvattingen dat iemand aanhangt of dat aan een organisatie ten grondslag ligt Voorbeelden: `de filosofie achter deze beslissing`, `De filosofie van ons bedrijf is: ‘de klant is koning’.`

Deze maand is de maand van de filosofie. Dat is erg mooi, want filosoferen over bepaalde onderwerpen is wel leuk, vooral wanneer je in goed gezelschap bent. Ik ben nu alleen, maar zit toch te filosoferen. Nu weet ik dat een grote filosofen de gedachten lieten lopen tijdens het wandelen. Kant, Nietzsche, Thoreau, Rousseau, Rimbaud, de cynici – het wandelen nodig hadden om tot hun inzichten te komen. Juist dat vind ik een waardevolle gedachte, want de naam “gedachtenlatenlopen” is niet zomaar gekozen. Nadat ik de naam heb gekozen, ben ik er achter gekomen dat eerder genoemde filosofen door het wandelen tot de inzichten zijn gekomen.
Wandelen is tot bezinning komen, wandelen is de ziel laten spreken of zoals ik het heb verwoord: je gedachten laten lopen. Of je gaat wandelen met een doel, zoals bijvoorbeeld het Pelgrimspad of doelloos door het park, over het strand of door de omgeving van je huis. Het wandelen ordent je gedachte, de natuur geeft je inspiratie, kortom wandelen brengt lichaam en geest in beweging. Dat is mijn filosofie en mijn inspirerende gedachte over het coachen. De inspiratie halen uit de metaforen die de natuur ons geeft tijdens het ogenschijnlijk zonder doel te wandelen. Wandelen kan een antwoord geven op de verzadiging door beelden, geluid, technologie. Het laat je de extreme eenvoud ervaren van de verhouding tussen je lichaam, de wereld, en er is het plezier van de inspanning.
Dat is voor nu mijn filosofische gedachte, zomaar een gedachte.

filosofie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *